Lelki
Egészség
Fóruma

A IV. Eszmecsere jegyzőkönyve teljes terjedelemben itt megnyitható!

 

 

 

Eszmecsere

 2010. Április 30. 14-19h 


Helyszín:

A Vöröskereszt székháza (1051. Budapest, Arany János u. 31.)

(A Pilvax foglalt volt...)

Demokrácia és Pszichiátria 

Na jó, a vállalkozó kedvĹąek kezdhetik egy órakor egy kávéval a Pilvaxban, aztán a mai, (meg a régebbi) márciusi (áprilisi) ifjak átsétálhatunk az Arany János utcába. A demokrácia és pszichiátria kapcsolatát  itt alaposan körbejárhatjuk.

A demokrácia megjelenik például a pszichiátria közösségi modelljében, amely a hagyományos ellátás kontroll-funkcióit ösztönzőkkel  igyekszik  behelyettesíteni...Legalábbis "elvileg". De vajon rá lehet-e bízni a betegekre a döntéseket? Vagy mi jobban tudjuk?

A "pszichiátria félkatonai szervezet volt..." - mondta nekem Kézdi Balázs néhány hónapja. Ő is, én  is bízunk abban, hogy el tud jönni erre az Eszmecserére, hogy részletesen kifejthesse ezt a gondolatát! Mit is írt erről Foucoult? Mire föl alakult meg Olaszországban a Demokratikus Pszichiátria Társasága? És hogyan kapcsolódik mindez  Gombos Gábor és Seress Attila felvetéseihez a Fórumon arról, hogy a pszichiátria adja le kontroll-funkcióit? Kapcsolódik-e egyáltalán?

Valóban meg lehet ezt tenni? És ha nem, buktuk-e a demokráciát? Hogyan volt/van ez a terápiás közösségekben?

De a demokrácia kérdése érinti a lélekgyógyászat helyzetét és szerepét a társadalomban, az eltérő szakmai csoportok között az alá- és fölérendeltségi kapcsolatokat, illetve a team-munkára elvileg jellemző, szimmetrikus kapcsolattartást. Megjelenik a kliensekkel, betegekkel és hozzátartozókkal való kapcsolatban is.

"Ér-e annyit" egy pszichológus, mint egy pszichiáter? - Szőllősi Éva nem érti, miért nem dolgoznak szakpszichológusok az orvoshiányos pszichiátriákon, amikor egyenrangú munkát végeznek? Miért nevezi kollégáit "szolgáknak" egy fórumozó ápolónő?

Mindez érinti azt a kérdést is, vajon a lelki egészség milyen kapcsolatban van a pszichiátriával? A LEGOP, és az MPT által szervezett Lelki Egészség világnapi rendezvények azt sugallják, a lelki egészség a pszichiátria szépelgő fedőneve...

"Demokrácia és autokrácia" volt Danics Zoltán népszerĹą előadásának a címe Nagykállón (olvasható a Tudomány rovatban), amely a szakmai szervezetek mĹąködési mechanizmusait elemezte. Ő is ott lesz velünk! Egyvalaki kivételével mindenki akit eddig megkérdeztem, jelezte részvételi szándékát, így Ács Andrea, dr. Bánfalvi Attila, dr. Balikó Mária, dr. Buda Béla, dr. Felvinczi Katalin, dr. Lehóczky Pál, dr. Lőrincz Zsuzsa, dr. Kalmár Sándor, dr. Pátkai István, Radó Iván, dr. Ratkóczy Éva, dr. Silling Tibor, dr. Szathmári Éva, dr. Szemelyácz János, dr. Vitrai József is. Meghívtam dr. Buza Domonkost, dr. Kovács Józsefet, dr. Kurimay Tamást is (ők még nem válaszoltak). Regisztrált még többek közt dr. Gádoros Júlia, dr. Perczel Forintos Dóra, Aczél Ágnes is.

Az Eszmecserén mindenki szót kap, és minden nézőpontnak helyt adunk.Összefoglaló filmet készítünk minderről.

A rendezvényt szerény alapítványi adománnyal támogathatja az Ébredések Alapítvány LEF számára elkülönített számlaszámán: CIB Bank 11100104-19673374-12000007, amelynek pénzforgalmáról beszámolunk a Fórumozóknak.


 Első beszámoló az Eszmecseréről

 Kedves Fórumozók!

Jelentem, pénteken voltunk a Pilvaxban is, aztán pedig 2-től este negyed 7-ig folyt a vita, - néhány üveg ásványvíz mellett -, amely ahhoz volt hasonló, mint mikor egymásnak fontos emberek hosszú idő után találkoznak ismét és túlcsordul a mondanivaló. Most még csak az emlékeim alapján rekonstruálva, - volt itt triesztezés és medikalizáció (Bánfalvi, Gádoros, Lehóczky, Csorba Simon, Harangozó, Horváth Melinda és mások), volt szó a kontrolláló, vagy ösztönző pszichiátriáról (Radó Iván, Harangozó, Cserna, Wernigg, Bánfalvi és mások), a civil kontroll helyzetéről (Radó), volt gyógyszeripari befolyás (Danics, Bánfalvi, Silling, Wernigg, Lehóczky, Himmer, Varga Attila, Harangozó és mások), a szakma hitelessége (Bánfalvi, Danics, Lehóczky, Wenigg, Cserna és mások), feudalizmus (a nővérek és a pszichológusok oldaláról nézve): (Ács, Albini, Klement, Szathmári és mások), "Lipót emléktúra": (Cserna K., aki a beteg-oldalról másképp látta, aztán Hanczwikl, Papp Andrea, Csorba Simon), na meg felépülés-modell és a "nagy magyar lenyúlás" kapcsolata (Wernigg, Harangozó, Lehóczky és mások), stigma (Rigó Mária, Lőrintz Zsuzsa) és egyebek. Az első két órás vitáról film készült (köszönet Magyar Ágnesnek és operatőr munkatársának), a többiről jegyzőkönyv.

Figyelemre méltó, hogy Lehóczky doktor állta a sarat, majdnem a végéig ott volt, a MAMESZ Pátkai Istvánnal és Búza Domonkossal képviseltette magát, Gádoros Júlia behozta a gyermekpszichiátriát, ott volt a Magyar Antistigma Kezdeményezés (Rigó Mária és mások), a korábban lelkesen fórumozó addiktológiai vezetők ezzel szemben Felvinczi Katalin formális, alig fél órás látogatásával tették tiszteletüket. Ott volt a PÉF, a Védőháló és több más civil szervezet képviselője.

Ígéretes, hogy egyik keresztkérdésemre Lehóczky Pál így válaszolt, ha jól emlékszem: "én nem tudom ígérni: az én vezetésem alatt az MPT egy demokratikus társaság lesz".

Az eszmecseréről részletes tájékoztatást adunk, csak egy kis idő kell a sok anyag feldolgozásához....Film és jegyzőkönyv is készül majd, sajtóközleményt adunk ki, és már tervezem, hogy a legizgalmasabb hozzászólásokból csemegézünk a LEF-en, hogy azok is vitatkozhassanak, akik nem tudtak ott lenni a triesztes hangulatú Eszmecserén. (HJ)


 A 2009. nov 20.-i Magyar Addiktológiai Társaság Kongresszusán, Siófokon, megtartott eszmecsere összefoglalója megtekinthető itt. (Csak regisztrált LEF-tagoknak)

A 2008. december 2-i Eszmecsere összefoglalója megtekinthető itt.

A 2008. december 2-i Eszmecsere jegyzőkönyve megtekinthető itt. (Csak a honlapon regisztrált Fórum-tagoknak)

A 2008. szeptember 5-i Eszmecsere jegyzőkönyve megtekinthető itt. (Csak a honlapon regisztrált Fórum-tagoknak)
Fotók az első Eszmecseréről.


Eszmecsere - 2008.12.02. 15-19h
angyalföldi József Attila MĹąvelődési Ház
 

Várjuk a Fórum által kezdeményezett újabb ESZMECSERÉRE, amely dec. 2-án 15-19 óra között tartunk meg az angyalföldi József Attila MĹąvelődési Házban (XIII: József Attila tér 4-6), betegek és hozzátartozók, érdekvédő csoportjaik illetve szakemberek részvételével. Az eszmecserét megelőzően várjuk az érdeklődők vitaindító gondolatait a  FÓRUM rovatban.

Megközelíthetôség: A 3-as Metróval a Gyöngyösi úti megállóig, onnan a 105-ös busszal, vagy gyalogosan lehet eljutni a József Attila térre. Gyalog kb. 10-15 perc.
Szintén a 3-as Metróval a Lehel térig is lehet menni, onnan a 14-es villamossal a Gyöngyösi útig, majd 5 perc gyalog a József Attila tér.


Nagyobb térképre váltás

Csatlakozó rendezvény: Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencia


Eszmecsere - 2008.09.05

Kedves Fórum Tagok!

Szeptember 5-én kerül sor a Lelki Egészség Fóruma első ESZMECSERÉJÉRE, amelynek MEGHÍVÓját a levél mellékleteként találjátok meg.

Az ESZMECSERE azt szolgálja, hogy EGYÜTT javasoljunk témákat, amelyeket EGYÜTT próbálunk megérteni és  amelyekre EGYÜTT keressük a megoldásokat. Éppen ezért a programot kevéssé struktúráltuk, nem építettünk be előadásokat és nem választottunk ki témákat és munkacsoportokat. Megelégedtünk azzal, hogy azok, akik javaslatokkal álltak eddig elő a konferencia témáival kapcsolatban, elmondhassák vitaindító gondolataikat. A konferencia helyszínén mind plenáris megbeszélésre, mind kiscsoportos munkára van lehetőség, aszerint hogyan kívánunk majd dolgozni. A korábbi körlevélben általam javasolt moderátorok közül eddig Szemelyácz János, Pászthy Bea, Buda Béla, Kéri Szabolcs, Gazdag Gábor jelzett vissza, hogy vállalna munkacsoport koordinálást, ha úgy döntenek az ESZMECSERE résztvevői.

Az ESZMECSERE kinyomtatott háttéranyagait, emellett pedig étkezést, kávét akkor tudunk biztosítani a résztvevők számára, ha augusztus 27-ig regisztrálnak  a Fórum e-mailjén. Részt vehetnek a rendezvényen olyan kollégák, ill. más érdeklődők és érdekeltek is, akik nem csatlakoztak még a Fórumhoz.

Üdvözlettel:
Harangozó Judit
Buda Béla
Kéri Szabolcs
Pászthy Bea

meghivo.doc

 

Vitaanyagok: